• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya
Klimalar Hakkında S.S.S.
Bu sayfamızda klimalar hakkında sormak istediğiniz tüm sorulara cevap vermeye çalıştık. Konu başlıklarına tıklayarak cevapları okuyabilirsiniz.
Klima Ve İklimlendirme Nedir?
Klimalar insanların daha rahat ve verimli yaşaması amacıyla kapalı ortamların havasını soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlardır. Konutlardan araçlara, işyerlerinden eğitim mekânlarına kadar tüm alanlarda kullanılmaktadırlar. Klima artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan bir cihaz olmuştur. Bunu oluşturan ana etken gelişen teknoloji ile bütünleşen klimalardan daha az enerji ile daha fazla verim alınmasıdır. Hızla gelişen klima teknolojisini yakından takip edemediğimiz için ısıtma ve soğutma ihtiyacımızın karşılanmasında klimaların maliyetlerinin ve harcamalarının yüksek olduğunu düşünüyoruz... Bunun aksine teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni cihazlarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Isıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedirler. Klimalarda uygulanan elektrostatik ve karbon filtreleme yöntemlerine antifungus kaplama özelliği de eklenerek sterilizasyon artırılıp hava kalitesi yükseltildi. Uzaktan kumanda sistemine kazandırılan I FEEL (Hissediyorum) özelliği sayesinde klimanız ortamın ısı derecesini sizin ısı ihtiyacınıza göre en yakın değerlerde dengeleyebilmektedir. Sağlık koşullarına uygun ideal ısıtma ve soğutma sağlayan klimalar ısı pompası özelliği ile 0 °C’nin altındaki sıcaklıklarda çok ekonomik ısıtma sağlarlar. Havadaki nemi alarak ideal konfor şartlarını oluştururlar. Otomatik sıcaklık kontrolü ile ortamın ısısını ölçerek arzu edilen sıcaklık derecesi elde edilene kadar çalışmayı sürdürerek dış hava şartlarına rağmen iç ortamdaki ısıyı sabit tutarlar. Otomatik ve mekanik hava yönlendirme kanatçıkları sayesinde havayı sağa sola, aşağı yukarı homojen bir biçimde dağıtırlar. Böylece klimadan kaynaklanan rahatsızlıklar da önlenmiş olur. FUZZY konumunda mikroişlemci kontrolü ile kullanıcı alışkanlıklarını belirleyerek sıcaklık ayarı ve fan hızı seçimini hafızadan yapabilmektedir. Anti bakteriyel filtreler kullanıcı tarafından hiçbir zorluk çekilmeden sökülüp yıkanabilir şekilde yeniden tasarlanmıştır. SLEEP (uyku) konumunda uyku için ideal konfor şartları oluşturularak ortam ısısı 7 saate kadar kontrollü olarak azaltılıp artırılmaktadır. Ortamın ısı değerini kumandadan öğrenebilmekteyiz. Bu gelişmelerden en faydalı şekilde istifade edebilmek için mutlaka teknik destek alınmalıdır.
Klima Cihazları, Nasıl Soğutur?
Klima cihazları (buzdolaplarında olduğu gibi) içerisinde bulunan gazın buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan gaz dış üniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.
Heat Pump Nedir?
Türkçe karşılığı "Isı Pompası"dır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.
Heat Pump Özelliği Olan Klimalar Nasıl Isıtır?
Bu özelliği olan klimalar soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da içerisindeki gazı yoğuşturarak ve buharlaştırarak, gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için dış üniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması gereken ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir.
Klimaların Performansı Neye Bağlıdır
Klimaların ne kadar iyi soğuttuğu veya ısıttığı dış ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Dış hava sıcaklığı arttıkça klimaların soğutma performansları düşer. Dış hava sıcaklığı düştüğünde ise ısıtma performansı düşer.
Heat-Pump'lı Klimalar Hangi Durumlarda Isıtma Amaçlı Kullanılmalıdır?
Heat-Pump'lı klimalar dış hava sıcaklığının 7°C civarında olduğu durumda oldukça ekonomik ısıtıcılardır. Bu nedenle kışın ılık geçtiği yörelerde, ilkbahar ve sonbaharda diğer ısıtıcıların yerine tercih edilmelidir.
Hangi Kapasitede Klima Seçmeliyim?
Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edebileceğimiz klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüt yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır.
Klimamı Aldıktan Sonra Nasıl Monte Edebilirim?
Klima cihazlarının seçimi kadar montaj yeri ve montaj şekli de çok önemlidir. Bu nedenle klima, uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından teknik özellikler ve tüketicinin isteği de göz önünde bulundurularak tam bir estetik arzedecek şekilde monte edilmelidir. Bu nedenle montajın uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir. Firmamız, montajda olabilecek hataları önlemek amacı ile kendi servisleri kanalıyla montaj hizmeti vermektedir.
Klimanın Sağlık Açısından Bir Zararı Var Mı?
Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir klima cihazı sağlığımıza zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgârının karşısında durulmamalıdır. Klima çarpmalarının nedeni klima rüzgârının karşısında bulunmaktan kaynaklanmaktadır. Klimaların oluşturduğu rüzgârın ortamda bulunanları rahatsız etmemesi için manüel ve otomatik kanatçıklardan istifade edilmelidir. Bu kanatçıklar gerektiği şekilde ayarlanıp kullanıldığında kesinlikle herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmayacaktır. Klima cihazlarının sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından da bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp, şeker veya astım rahatsızlığı olanlara klimatize ortamda bulunmaları tavsiye edilmektedir. Sağlık açısından ev ve işyerlerinde 23ºC sıcaklık ve %50 bağıl nem ideal koşullardır. Bu değerleri sağlayan en ideal cihazlar da klimalardır.
İnsan Sağlığı Açısından Uygun Ortam Şartları Nedir?
Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık %50 bağıl nemin ideal koşullar olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir. Böyle bir genelleme başka mekânlar için geçerli değildir.
Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sadece “bir klima cihazım olsun” mantığı ile hareket edilmemeli, kalitesi kanıtlanmış ürünler tercih edilmelidir. Uzun yıllar beraber olacağımız klimayı satan firmanın tüketici memnuyetini ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir. Klima satın alırken kullanılacak cihazın modeli tercihi ve kapasitesi hakkında uzman kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.  

 

 

Genel olarak dikkate alınması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: 

• Üretici ve ithalatçı firma iyi seçilmeli 

• Konusunda uzman ve servis ağı yaygın yetkili bir teknik servis seçilmeli 

• Yedek parça güvencesi olmalı 

• Satın alınacak klima sessiz, enerji verimliliği yüksek, geliştirilmiş teknik özelliklere sahip olmalı 

• Fiyat değerlendirmesinde montaj ücreti dikkate alınmalı 

• Teknik servis tarafından klima kullanılacak mekânda keşif yapılmalı 

• Klima kapasitesi doğru hesaplanmalı 

• Klima cihazı tipi doğru seçilmeli (duvar-yer veya tavan split) 

• Montaj yeri doğru seçilmeli 

• Mekânın bulunduğu coğrafi bölge, mekânın güneş alma durumu, mekânın izolasyonu, mekândaki kişi sayısı, mekânın çatı kat ya da ara kat olması, mekânın elektrik yükü seçilecek klima cihazının modelini ve kapasitesini doğrudan etkilemektedir.  

Klima İçin Servis Hizmeti Ne Kadar Önemli?
Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlardır. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribatlar cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemlidir. Bu bakımların Soğutma Sezonu ( İlkbahar) ve Isıtma Sezonu (Sonbahar) öncesi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatınız artacaktır. Düzenli bakımı yapılan cihazlarda %30 varan elektrik tasarruflarının yanı sıra, cihazınızın da kullanım ömrü uzayacaktır. Servis teşkilatının yaygınlığı tüketici için bu nedenle önemlidir.
BTU Nedir?
İngilizce "British Thermal Unit" (İngiliz Isı Birimi) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bir pound (libre) suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Geleneksel olarak klimalarda BTU/h olarak (klimanın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarı) kapasiteyi belirtmek için kullanılır. 1 Watt 3,415 Btu/h' a eşittir.
EER Nedir?
İngilizce "Energy Efficiency Ratio" (enerji verimlilik oranı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Birim zamanda yapılan BTU biriminden soğutma enerjisinin, Watt biriminden harcanan elektrik enerjisine oranıdır.
Split Nedir?
İngilizceden gelen bir kelimedir, "ayrık" anlamına gelir. Klimanın dış ve iç ünite veya ünitelerden meydana geldiğini anlatır. Klima cihazı konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.
Vrf Sistem Nedir?
VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Modüler yapısıyla çok katlı bir binadan, bir tek villaya kadar her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkânı vermektedir. Inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi ile enerji tasarrufunu sağlamaktadır.
Inverter Teknolojisi Ve Inverter Klima Nedir?
Inverter klima oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır. Inverter teknolojisi enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilmiş yeni bir özelliktir. Klimaların dış ünitelerinde kompresör bulunmaktadır. Kompresör devri elektronik donanım desteği ile değiştirilerek, yüke göre kapasite değişimi sağlanabilmektedir. Böylece bazı koşullarda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Alternatif akımdan (AC), Doğru akıma (DC), Doğru akımdan (DC), alternatif akıma (AC) 3 faz biçimine dönüştürülebilen, frekansı ve gerilimi ayarlanabilen düzeneklere Inverter Sistemler adı verilir. Kalkış akımları olmadığından şebekeye zarar vermez. On-Off sistem ile çalışmazlar. Minimum ve maksimum aralıklarda çalışırlar.
R410a Nedir?
R410A soğutma sistemlerinde kullanılan yeni bir soğutucu akışkandır. Şuan Türkiye klima pazarında sıklıkla kullanılan R22 gazının da dahil olduğu HCFC’lerin Ozon tabakasına verdikleri zarardan ötürü Montreal Protokolü ile global olarak üretim ve kullanımına yönelik birtakım sınırlamalar getirilmiştir. HCFC’lere alternatif olarak HFC’ler (hydrofluorocarbon) geliştirilmiştir. R410A ve R407C gibi yeni soğutucular oda tipi klimalarda ve paket tipi klimalarda kullanılmaya başlanmıştır. R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevreye dost bir gazdır.
Multi Split Nedir?
Multi Split- çoklu Split anlamına gelmekte olup, birebir split klimalarda olduğu gibi bir tek dış ünitesi bulunmakta buna karşılık birden fazla iç ünite bu tek dış üniteye bağlanmaktadır. Böylece dış ünitelerin yerleştirilmesinden doğacak yer sıkıntısı ya da bina dışında oluşacak çirkin görüntü önlemektedir. Her bir oda birbirinden bağımsız kontrol edilebilmektedir. Toshiba Klima Sistemlerinde, 1 dış üniteye 2–3–4 iç ünite bağlanabilen çeşitli multi sistem seçenekleri bulunmaktadır.
"A" Sınıfı Klima İle "G" Sınıfı Klima Arasında Ne Fark Vardır?
"A" sınıfı klima, "G" sınıfı klima ile aynı soğutma ve/veya ısıtma kapasitesinde çalışırken (örnek 12.000 Btu/h); "G" sınıfı klimaya göre daha az elektrik enerjisi harcar. "A" sınıfından "G" sınıfına doğru (B-C-D-E) elektrik sarfiyatı artarken enerji verimlilik oranı azalır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, elektrik dağıtım sistemine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi için düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor. Son dönemde bunaltıcı sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı elektrik tüketimini artırırken, düşük kaliteli ve fazla enerji harcayan klimaların da elektrik dağıtım sistemine zarar verdiği tespit edildi. Bu çerçevede Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdiği yazı ile başta klimalar olmak üzere elektronik ve beyaz eşyalarda yüksek kalite gözetiminin yapılmasını istedi.
Enerji Verimlilik Oranı Ve Enerji Sınıfı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Enerji verimlilik oranı, klimaların soğutma/ısıtma kapasitelerinin çekilen enerjiye bölünmesi ile hesaplanır. Bu oranın uluslararası normlar çerçevesinde, "A" ve "G" veya bunlar arasındaki değerlerde kategorize edilmesi sonucu klimanın "Enerji Sınıfı" ortaya çıkar.
Hava Temizleme Filtreleri Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?
Karbon filtrelerin ev vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Kcal Ne Demektir?
Isı bir enerjidir. Kcal ısının farklı ifade ediliş biçimidir... 1 kcal, 14,5 ºC'deki 1 kg. saf suyun sıcaklığının 1 ºC yükseltilmesi için gereken ısı miktarıdır.
Klima Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Klimanın hava üfleme kanatlarının direk insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilir. Konforlu bir ortam için yazın 20–21 °C, kış aylarında ise 27–28 °C sıcaklık derecesi uygundur. Klimaların çalıştığı ortamlarda ozona zararlı gaz, sprey vb. yanıcı maddelerin kullanılması tehlikeli olabilir. İç ünite filtrelerinin temizliği sık sık kontrol edilmelidir.
Klima Montajı Nereye Yapılırsa Randımanlı Çalışır?
Klimanızın yüksek performans ile çalışabilmesi için iç ve dış ünite arasındaki bakır boru mesafesinin ideal ölçülerde olması gerekmektedir. Küçük kapasiteli klimalarda (9.000 Btu/h, 12.000 Btu/h) bu mesafe yaklaşık 3–3,5 metredir ve 5 metreyi geçmesi istenmez. (Teknik olarak, 5 metrenin üzerinde montaj yapılabilir ancak sisteme ilave gaz şarj edilmesi gereklidir.) Yüksek kapasiteli klimalarda (18.000 Btu/h, 24.000 Btu/h) ideal montaj mesafesi 5 metredir. Klimanın dış ünitesi hava giriş ve çıkışının engellenmeyeceği bir yere monte edilmelidir
Klima Ve Çalışma Prensibi
Klima, soğutma çevrimi kullanılarak bir ortamdan ısı çekmek (yani o ortamın sıcaklığını azaltmak) için tasarlanmış, alet, sistem veya mekanizmadır denebilir. İnsanların bulundukları çevre, ortam içinde sıcaklığın ayarlanabilmesi, bulunulan ortamın konforunu artırır. İnsanın rahat ettiği çevre sıcaklığı bir başka ifadeyle rahatlık sıcaklığı bulunan ortamdaki hava sıcaklığıyla havanın nem oranına bağlıdır. Aşırı nem aşırı sıcaklıktan daha rahatsız edicidir. Örneğin 40 ºC sıcaklık ve %10 nispi neme sahip bir hava 30 ºC sıcaklık %80 nispi neme sahip bir havaya göre daha iyidir, çünkü nem oranı arttıkça insan vücudunun sıcaklık karşısındaki reaksiyonu yavaşlar. Bu nedenle klimalarda yalnızca havanın soğutulması yeterli olmaz nem oranının da ayarlanması gerekir. Bu işlemlerin yapılmasına klimalandırma veya iklimlendirme denir. Bu amaçla kullanılan donanıma ise klima (En: air conditioner) denir.Klimanın çalışma yöntemi, belirli bir basınç altında bulunan sıvı haldeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve buhar halden tekrar sıvı hale döndürülmesidir. Çalışma prensibini termodinamiğin ikinci kanunu açıklar. Çevrim malzemesi olarak kullanılan gaz bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosferik çevreye (dış ortama) atılır. Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz haline dönüşür. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını da düşürmüş olur. Soğutma akışkanı kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.
Klimalarda Kapasite Hesabı Nasıl Yapılır?
Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de, klimanın takılacağı ortamın ihtiyaç duyduğu kapasitenin doğru hesaplanmasıdır. Kapasite, montaj yapılacak mekânın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanmalıdır.
Klimaların Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Klimaların iç ünitelerinde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekir. Klimaların daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışabilmeleri için ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 defa olmak üzere yetkili servisler tarafından ünitenin bakımının, temizlik ve kontrolünün yapılması gerekmektedir.
COP ve EER Nedir?
Enerji verimliliği ölçüsü C.O.P ve E.E.R değerleri ile belirtilir. Bilindiği üzere tüm klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirmektedir. Yalnız bunu yaparken de belirli bir oranda elektrik enerjisi harcamaktadır. İşte bu noktada bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için performans katsayısı anlamına gelen C.O.P değerine ve elektrik verimliliği anlamına gelen E.E.R değerlerine bakmak gerekir. EER değeri, soğutma kapasitesinin (Watt) soğutmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmakta, COP değeri ise ısıtma kapasitesinin (Watt) ısıtmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmaktadır. Alarko Klimalar C.O.P ve E.E.R değerlerinin yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Bunun anlamı çok az elektrik ile çok fazla ısıtma veya soğutma yapabilmesidir.
“db” Ne Anlama Gelir? Kaç Olmalıdır?
dB ses seviyesi anlamına gelen "desibel" kelimesinin kısaltmasıdır. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. Uyurken dış ortamdaki sesleri bilinçaltımızdan fark ederiz. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB'in altında olması gerekir.
Klimam Ne Kadar Elektrik Tüketiyor
Bir klima çalışırken belli bir miktar soğutma enerjisi elde edebilmek için elektrik enerjisi harcamaktadır. Alınan soğutma enerjisinin verilen elektrik enerjisine bölünmesiyle ortaya çıkan sabit sayı ne kadar büyük olursa klima cihazının enerji verimliliği o kadar iyi olur. COP denilen bu sabit sayı 2,5'un altında olmamalıdır. Aynı zamanda az enerji tüketen klima kullanıcıları doğal olarak daha az elektrik faturası ödeyeceklerdir. Yarınlara güvenle bakabilen temiz ve mutlu bir toplum yetiştirebilmemiz için, bugünden günlük yaşamımızda çevre dostu ve enerji tasarruflu sistemleri tercih etmek ve kullanmak bizim birinci görevimiz olmalıdır.
Klimanın Filtresi Ne Kadar Sık Değiştirilmeli?
Klimanızın filtrelerinin değişimi bulunduğunuz bölge ve dış ortam koşulları ile yakından ilgilidir. Şehir merkezi ya da araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oturuyorsanız filtrelerin değişimi daha sık yapılmalı. Birçok klima cihazının filtre kirliliği ve değişimi için sizi uyaran ışık vardır.
Tek Bir Klima Cihazı İle Aynı Anda İki Odayı Soğutup Isıtabilir Miyim?
Tek bir cihaz yardımı ile bir iç ve bir dış üniteden oluşan klima ile iki farklı odanın ısıtılıp, soğutulması tavsiye edilmiyor tabi ki bu klima multi split sistem ( bir dış ünite ve 1–2–3–4 iç üniteden oluşan cihazlar) olduğunda bu durum geçerli değildir. İki odanın tek kapısı olması ya da birbirine yakın olmaları bir nevi çözüm olabilir, bu durumda klimanızın da kapasitenizi göz önüne almalısınız. Klima her iki odaya yetecek kapasitede olmalı. Doğal olarak hava akımı bir odadan diğerine geçecektir, tek sorun iki odadaki sıcaklık ve soğukluk derecelerindeki farklılık olacaktır.
Split Klimaların, Merkezi Sistem Ve Pencere Tipi Klimalarla Kıyasla Avantajları Nedir?
Sessiz – A sınıfı split klimaların birçoğu sadece 26 dB(A) çalışmaktadır. Kanal yok – duvar kırmanıza ve maliyeti yüksek kanal sistemine gerek yok Efektif soğutma/ısıtma – sadece kullanılan alanı ısıtıyor/soğutabiliyorsunuz. Kontrol sizin elinizdedir. Pencereniz kapanmıyor – geleneksel pencere tipi modeller pencerenizi kapatıyor, estetik açıdan daha hoş görünüm sağlıyor ve manzaranız kapanmıyor.
Klimamı Isınma Amaçlı Kullanırken Nasıl En Yüksek Verim Alabilirim?
Klima cihazınızın ısınma sezonu öncesi bakımını yaptırınız. Dışarıdan gelen soğuk hava kaynaklarının yalıtımını yaptırınız.Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin. Kış aylarında pencerelerinizin perdelerini kapalı tutunuz. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz. Ev/Bina yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanın. İç mekân sıcak hava kaçaklarını önleyin. Klimanızda gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol sistemlerini kullanın.
Kapı Veya Pencereler Açıkken Klima Çalıştırılabilir Mi?
Klima çalıştırılırken kapılar ve pencereler kapalı olmalıdır. Dışarıdan gelecek hava akımları klimanın verimsiz çalışmasına neden olur.
Dış Ünitenin Yerleştirileceği Yer Önemli Midir?
Dış ünitenin önünün açık olmasına dikkat edilmelidir. Dış ünite güvenilir ağırlığı taşıyabilecek ve titreşimi arttırmayacak bir yere konmalıdır. Dış üniteden boşalan havanın ve drenaj sesinin komşuları rahatsız etmeyeceği yerler seçilmelidir.
Klimanın Yerini Değiştirmek İstersek Ne Yapmalıyız?
Klimanın tekrar yerleştirilmesi özel bilgi ve beceri gerektirir. Taşınma, model ve yer değişimi için yetkili servislerimizle görüşmelisiniz.
Uzun Bir Aradan Sonra Klimayı İlk Defa Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
Örneğin kış aylarında hiç çalıştırmadığınız klimanızı, kullanmaya başlamadan önce dış ünitenin durduğu yeri, standın bozulmadığını ve aşınmadığını kontrol edin. Toprak hattı bağlantısının sağlam olduğunu kontrol edin. İç ve dış ünitenin hava çıkış ve girişlerinin kapalı olmadığını kontrol edin.
Klima Neden Bir İhtiyaçtır?
Klima vücudun gerçekleştirmekte zorlandığı anlarda, vücut ve bulunulan ortamın ısıları arasındaki dengeyi sağlar, nem oranını düzenler, kirli havayı temizler. Sağlıklı bir insanda olması gereken 37°C’lik vücut sıcaklığı da bu ısı transferi sayesinde muhafaza edilir. Soğuk ortamlarda insan vücudu ürettiğinden daha fazla ısı kaybeder. Sıcak ortamlarda ise vücuttaki artık ısının dışarıya atılmasında zorluk yaşanır. Bunu kolaylaştırmak için vücut terlemeye başlar. Biriken ter buharlaştıkça vücuttan ısı çeker ve vücut serinler. Yaşanılan ortamın konforlu olması için genellikle 22-27 derecelik bir sıcaklık, % 40-60’lık bir nisbi nem oranı idealdir. İşte klima cihazları her mevsim ve her koşulda, sağlıklı bir ısı, dengeli nem oranı ve temiz bir hava solumamızı sağlarlar.
Klima Modelleri Hakkında Kısaca Bilgi?

Yer Tavan Tipi Split Klimalar

Hem tavan hem de yere monte edilebilme özellikleri ile bu klimalar mağaza, ofis gibi mekânlar için en ideal montaj ve estetik olanaklarını sunmaktadırlar. Salon tipi klimalarda olduğu gibi yer tipi klimalarda da ek ısıtıcı takviyesi vardır. Uzaktan kumandalı modelleri mevcuttur. 

 

Salon Tipi Split Klimalar

Özellikle mağaza ve toplantı salonu gibi insan sirkülâsyonunun fazla olduğu geniş mekânlar için idealdir. Yüksek hızlı ve güçlü fan sistemleri ile homojen hava dağılımını sağlarlar. Standart olarak ek ısıtıcı takviyelidirler. Bu sayede heat pump ısıtma sistemini destekleyerek düşük dış ortam sıcaklıklarında da sorunsuz çalışırlar.

 

Duvar Tipi Klimalar 

Bir iç ve bir dış veya bir dış birçok iç üniteden oluşan bu klimalar oldukça düşük ses seviyesinde çalışırlar. İç ünitelerle dış ünite arasında bakır boru, elektrik kablosu, drenaj hortumu, izole ve bandajdan oluşan bağlantının olması gerekir. Montaj uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Duvar tipi split klimaların 7000 Btu/h ile 30000 Btu/h kapasiteler arasında değişik modelleri vardır. Konutlarda da problemsiz olarak kullanılabilmektedirler. 

 

Pencere Tipi Klimalar 

Ekonomik olarak düşünüldüğünde pencere tipi klimalar en uygun fiyatlı çözümlerdir. Montajı kolaydır ve gerektiğinde başka mekânlara rahatlıkla taşınabilirler. Sınırlı da olsa taze hava girişine müsaade ederler. Bu avantajlarına rağmen birçok mekânda estetik olmayışları ve ses seviyelerinin yüksekliği nedeni ile tercih edilmemektedirler.

Klima İle Alakalı Teknik Terimler?

SPLİT: İngilizceden gelen bir kelimedir. “ Ayrık” anlamına gelir. Klimanın iç ve dış iki ayrı üniteden geldiğini anlatır.

 

HEAT PUMP: Türkçe karşılığı ısı pompasıdır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.

 

KOMPRESÖR: Soğutucu akışkanı evaparatörden kondansere pompalayan klimanın önemli bir parçasıdır.

 

EVAPARATÖR: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın sıvı olarak girip buharlaşarak gaz olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda iç ünitelerdedir.

 

KONDANSER: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın gaz olarak girip soğuyup yoğunlaşarak sıvı olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda dış ünitelerdedir. 

 

BTU: İngilizce British Thermal Unit (İngiliz ısı birimi) sözcüklerinin kısaltılmasından oluşur. Bir libre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Klimalarda Btu/h olarak yani klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır.

 

COP: Klimanızın birim zamanda yaptığı ısıtma veya soğutma miktarının harcadığı elektrik enerjisine oranıdır. COP iç, dış ortam sıcaklıklarına ve klimanın kalitesine bağlıdır.  

Klimalarda Ne Türden Filtreler Vardır Ve Bu Filtreler Bizleri Nelerden Korumaktadır?
Klima cihazlarında iki tür filtre vardır. Bunlardan Elektrostatik Filtre yumuşak polietilen çerçeve, toz ve havadaki diğer zerrecikleri yakalamakta ve böylelikle ısı değiştirici üzerinde herhangi dış ortam etkenlerinin birikmesini önlemekte. Bu filtre değiştirilmiyor, periyodik olarak sokulup sıcak su ve kimyasal ile yıkanıyor. Elektrostatik Filtre, elektriklenme yardımı ile bazı mikroorganizmaları da yakalamakta. Aktive Karbon Filtresi- sigara dumanı ve hoş olmayan kokuları neutralize eder ve ortamdaki, büyüklüğü 0,0001mm büyüklüğe kadar mikroskobik tanecikleri yakalamakta.
Neden Split Klima kullanımı dünya çapında çok popüler?
Split Klimalar dünya çapında yaygın olarak kullanılmakta. Özellikle Avrupa ve Japonya’da ilk tercihtirler. Split klimaların yaygın olarak kullanılmasındaki başlıca nedenler; teknoloji, alan, ses seviyesi ve enerji tasarruflu olmalarıdır.
Split Klimalar Neden Ve Ne Zaman Geliştirildi?
İkinci Dünya Savaşından sonra, modern klima cihazları yaygın olarak ABD tarafından dünyaya tanıtıldı. Fakat geleneksel merkezi sistemlerde kanal sistemi zorunluluğunun olması ve pencere tipi klimaların birçok ülke için çok pratik olmaması, özellikle yaşama alanları (evlerin, binaların) dar olan Japonya gibi ülkelerde. Benzer pratik kullanım sorunları ve yükselen enerji talebinin artması nedeniyle, düşük maliyetli, yüksek enerji tasarruflu ve daha sesiz çalışan split klima sistemlerinin geliştirilmesine neden olmuştur.
Klimalar Arasındaki Fark Nedir?
Klima cihazları temelde ısı değişimi için kullanılan ve yoğuşma prensibi ile çalışan sistemlerdir. Klima cihazlarının birbirlerine göre en önemli farklılıkları ses seviyesi, enerji tüketimi, filtreleme sistemleri, montaj konusunda alınan destek ve arıza durumunda ucuz ve hızlı yedek parça temin edilebilmesidir.
Klimalar Kaç Dereceye Kadar Isıtma/Soğutma Sağlamaktadır?
Dış hava sıcaklığı +5ºC’ den aşağı indiğinde klima çalışır fakat verimi düşer. Randıman alabilmek İçin oda sıcaklığının 20-22ºC aralığında seçilmesi gerekmektedir. Dış hava sıcaklığı +43ºC’ yi aştığında klima çalışır fakat verimi düşer. Randıman alabilmek için dış ünitenin direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde gölge bir yere monte edilmesi faydalı olacaktır.
Klimalara Kaç Amper Sigorta Takılmalıdır?
Klimanın kapasitesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 16 ile 20 amper arasında değişmektedir
Klimayı Yaz/Kış Konumunda Nasıl Kullanabilirim?
Elinizdeki klima kullanma kılavuzunda kumanda cihazının kullanımı ile ilgili olarak gerekli bilgiler bulunmaktadır. Sıcak konum için, mode tuşundan güneş işareti, soğuk konum için ise mode tuşundan kar işareti seçilip + ve – işaretlerinden istenilen derece ayarlanır. Daha detaylı bilgi için, lütfen en yakın Yetkili Servisimize başvurunuz.
İyonizer Filtre Nedir?
Negatif iyon üreten enjektörlerin üzerinden geçen pozitif yüklü toz zerrecikleri, negatif iyonların üzerine yapışır. Bu sayede filtre tarafından kolaylıkla tutulur ve iç mahale kirli havanın girmesi engellenir. Tozlardan arınan hava, negatif iyon ve yüklü olarak ortama yayılır ve iç hava kalitesini yükseltir. Negatif iyonlar, solunan havada ferah ve taze bir hava sirkülâsyonu oluşturarak rahat hissetmenizi sağlar.
Klima Dış Ünitesinde Karlanma Neden Meydana Gelir?
Klimanızı soğuk havalarda heat pump modunda çalıştırdığınızda eğer dış hava sıcaklığı 23ºC civarındaysa ve hava nemli (veya yağmurlu) ise klimanızın dış ünitesi termodinamik kanunlar çerçevesinde karlanacaktır. Bu normal bir durumdur. Klima cihazınız defrosta geçerek birkaç dakika içinde bu buzlanmayı çözecektir. Ayrıca kış aylarında dış hava sıcaklığı 5 derecenin altına düştüğünde; defrost işleminin yapılmaya başlanması ve bitişi sırasında, dış ünitede gazın yön değiştirmesinden (dört yollu vananın yön değiştirmesi sebebiyle) kaynaklanan ses normaldir.
Klima Dış Ünitesinden Su Damlatması Normal Mi?
Heat pump modunda klimanızın dış ünitesinin su damlatması normaldir. Klimalar yazın (soğutma modunda) iç üniteden su tahliyesi yapar ve bu su bir hortum aracılığıyla dışarı atılır. Aynı şeklide, kışın da (ısıtma modunda) dış üniteden su tahliyesi normaldir.
Klimamdan Ses Geliyor, Ne Yapmalıyım?
Klimalar belli bir ses seviyesinde çalışmaktadır. Bu ses, dış ünite motor sesi veya titreşimden, montaj yapılan satıh yüzeyden kaynaklanan ses olabilir. Ses rahatsız edici seviyede ise Yetkili Servisimize başvurunuz.
Klimadan Koku Gelmesinin Nedeni Nedir?
Klimadan koku geliyor ise ortamdan kaynaklanan (yemek, toz, ahşap mobilya, vs. olabileceği gibi) filtresi kirlenmiş ve/veya bakım yapılması gerekli olabilir. Filtrenin temizliği kullanıcı tarafından yapılmalıdır. Sorun giderilemez ise Yetkili Servisimize başvurunuz.