• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya



Farba Gebze Fabrika Serinletme

image
İşin Tanımı

Eski fabrika alanı yaklaşık 10.000 m2 alana sahip olup 9 m yükseklik ile toplam 90.000 m3 hacime sahiptir.  

Eski ve Yeni fabrika alanında yapılmış olan sıcaklık dağılım diyagramları dikkate alınarak yoğun ısı çıkışlarının olduğu bölgeler 3 farklı zon olarak düşünüldü 

1.Nolu zon genel de enjeksiyon makinalarını olduğu bölge olup en yoğun ısı yayınımın olduğu bölgedir. Burada çalışan elektrikli makinaların toplam ısı yayınımı %50 oranında çalışma faktörü düşünüldüğünde 3193 kw elektrik tüketimi olmakta ve bunun tamamı ısıya dönüşmektedir.

2.Eski fabrikanın diğer yarısı 2. Zon olarak düşünülmüş olup burada yayılan ısı miktarı 1937 kw dır.

3.Yeni fabrikanın ısı yayınımı bölümü 3. Zon olup toplam ısı yayınımı 1310 kw dır. 

 

Yeni fabrika alanının tamamında yayılan ısı miktarı eski fabrika ısı yayınım miktarının ¼ ü kadar olması ( m2 alanda 138 watt )  ve çatıda yapılmış olan havalandırma kapakları nedeni ile sıcaklık artışı rahatsız edici boyutlarda olmamaktadır. 

Ancak eski fabrikada 518 watt / m2 ısı yayınımı olup, ısınan havanın mahalde yükselip sıkışması ile de yaz mevsiminde çalışan personeli rahatsız edici boyutlara gelmektedir.

Eski fabrika bölümünün ortam sıcaklığının rahat çalışabilir değerlere çekilmesi ancak bu ısının buradan bina dışına uzaklaştırılması ile sağlanacaktır.

Bu enerjinin bina dışına taşınması tamamen mekanik yol ile sağlanabilir. Doğal yol ile bu ısının uzaklaşması mümkün değildir. 

1-Eski fabrika tarafından yayınan 5130 kw enerjinin dışarı atılması için aynı kapasitede mekanik soğutma sistemi ( chiller ) tesisatı yapılarak bu enerji çekilebilinir. Ancak fabrikanın çalışıyor olması, makine yerleşimlerinden dolayı çatıda herhangi bir hava veya su taşıyıcı sistem yapılamayacağı ve ayrıca bütçe fiyatının aşırı yüksek olması nedeni ile bu sistemin uygulanabilirliği yüksek maliyet.

 

2-Isının hava ile dışarı atılması; Bu alternatif için sadece eski fabrika alanında yaklaşık saat de 1.500.000 m3 debili havalandırma yapılması gerekecektir. Ancak bu da debinin aşırı yüksek olması yapısal olarak böyle bir havalandırma sistemi yapmak mümkün olmadığı ve bu sistem de en iyi ulaşılabilecek fabrika içi sıcaklık değerinin dış hava sıcaklığının en az 2 0C daha fazla olacağı için yapılacak maliyete göre sağlanacak fayda yeterli olmayacaktır. 

 

3-Son olarak binanın mevcut olan havalandırma sisteminin en efektif şekli ile soğutma sistemine çevrilmesi düşünülmüştür. Mevcut Klima santralleri yerinden demonte edilmiş ve yerine toplam hava debisi mevcut hava kanallarının taşıyabileceği maksimum hava debisi 87.000 m3 sağlayacak şekilde 3 ad. Yeni klima santrali monte edimiştir. 

 

Bu klima santralleri üzere DX bataryalı % 100 dış hava veya gerektiğinde iç hava ile çalışabilen otomasyona sahip yeni olarak imal edildiler.   

Bu cihazların dış cephede yakın noktasına her bir santral için 200 kW soğutma kapasitesine sahip 3 grup VRV dış ünite monte edilmiştir. 

Klima santralleri tarafından alınan dış hava Filitre edilerek ve akabinde Yaklaşık 20 C ye kadar soğutularak Ortama üflenmektedir. Tüm klima santrallerinde Filitre tıkanıklığı - Klima santrali üfleme sıcaklığı kontrolü – Fabrika içinin 6 ayrı zon şeklinde sıcaklık ölçümü yapılarak çatı fanlarının uygun debi de çalışması sağlanmaktadır. Tüm sistem zaman ve Fabrika içi sıcaklık paratmetresine göre çalışabilecektir. 

Eski fabrikanın çatısına monte edilen 18 ad. çatı aspiratörü ile bina çatısına yükselen ısı mekanik olarak Bina dışına atılmıştır. Bu çatı fanları aynı zamanda Yüksek sıcaklıkta çalışma özelliğine sahip olup Yangın esnasında duman tahliye fanı olarak çalışmaktadır.  

İş Bitirme Belgesi